Catatan

Tips bagi kucing dengar arahan kita

Imej
Assalamualaikum
tajuk hari ini sangat menarik..sejak akhir-akhir ini ramai rakyat Malaysia suka membela haiwan peliharaan.. antaranya kucing laaa..

kadang-kadang ramai juga rakyat Malaysia yang mungkin tertekan la juga dengan kucing tersebut kerana tidak mendengar arahan tuannya.. antaranya dah sediakan tempat berak, dia masih berak merata-rata di dalam atau luar rumah.. Sesetengah manusia berpendapat bahawa haiwan tak ada akal hanya mempunyai otak sahaja.. ok memang betul itu .. TAPI ada satu cara macam mana nak bagi haiwan ini dengar arahan kita..

PERTAMA

pastikan anda bela kucing tersebut sewaktu dia keluar daripada perut ibunya..

KEDUA

banyakkan bercakap dengan kucing tersebut sejak dari dia lahir lagi sehingga la dia sudah besar (walaupun anda dengar macam tak betul je orang yang menulis blog ini.. hahahaha tak percaya cuba la dulu)

KETIGA

dan akhirnya kucing tersebut akan dengar arahan kita


jika kita ajar kucing kita berak di dalam bekas sejak lahir lagi dia akan faham kata-kata…

~ Kehidupan Di KUIS ~

Imej
Assalamualaikum..
Hai semua dah lama tak update blog hehehe.. sekarang ni aku dah sambung belajar di KUIS atau nama sebenarnya Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor dan aku amik kos Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Insan atau nama lainnya Pengurusan Sumber Manusia atau nama orang putih nya Human Resource Management hahaha..
Ok setakat ni kehidupan di KUIS ok je tak de apa-apa masalah , lecture pon semuanya baik-baik belaka hahaha.. pada sesiapa yang nak masuk KUIS tu masuk cepat-cepat jangan ditunggu lagi hahaha promote KUIS la pulak..
Kenapa aku pilih KUIS ?? entah la aku pon tak pasti kenapa aku pilih KUIS tiba-tiba hati terdetik nak pilih KUIS hahaha.. Ok nak share la sikit suasana KUIS ni kan ..
Ini lah Masjid KUIS pandangan dari atas bangunan block Nursing hehe..

sekarang ni aku dah nak masuk sem 4 belajar di KUIS, ingat lagi sewaktu aku sem 1 di KUIS pelbagai rintangan berlaku antaranya kena marah dengan pak guard sebab pakai baju singkat (mana ada singkat pak guard…

~ Mandikan Kucing ~

Imej
Assalamualaikum
kita sering tahu bahawa kucing teramat bencikan air.. ada juga kucing yang suka mandi ada juga yang tidak, kucing aku boleh katakan 50-50 la suka mandi haha
aku mandikan kucing sejak mereka berumur 5 bulan sebab jiran sebelah rumah aku cakap tak elok mandikan kucing sewaktu mereka masih kecil .. selalunya masyarakat diluar sana akan mandikan kucing mereka di dalam sangkar, namun aku mandikan kucing aku di dalam bilik air (ha.. klas kau nyah)
aku juga mandikan kucing menggunakan air suam (udah rupa baby haha).. sewaktu aku mandikan kucing-kucing aku ni, aku akan berkata-kata dengan diorang contoh macam ni "remang nanti dah mandi baru lah cantik, gebu, comel , mei kontot pon terpikat dengan remang (mei kontot tu kucing jantan jiran sebelah hehe)".. manakala si apit pulak aku cakap cam ni "apit nanti apit wangi barulah aweks2 kat luar sana syok kat apit" .. nampak tak permainannya hahaha
kadang-kadang kan kucing kita ni faham dengan apa yang kita caka…

~ Cara mengubati kucing yang terkena virus ~

Imej
Assalamualaikum
hari ni nak cerita pasal cara nak ubat kucing yang terkena virus .. dulu kucing aku dua ekor hampir mati kerana virus tapi sayang yang lagi seekor dah mati emmm.. 
Mula-mula nak cerita dulu tanda-tanda kucing aku ni kena virus, yang pertama kucing aku ni akan menggaru telinga dia, mula-mula aku pun pelik kenapa asyik garu je telinga tu, aku pun cuba la melihat dalam telinga dia rupa-rupanya penuh dengan tahi telinga.. lepas tu aku ada jugak perasan yang kucing aku ni hilang selera makan bukan tu je boleh kata kan dalam satu hari 8-9 kali dia muntah, kesian tengok dema ni .. kucing aku yang pertama kena virus nama dia remang lepas tu berjangkit kepada onso kucing aku yang last nama apit tu hampir-hampir je nak kena ..
Aku ada lah bawa si remang ni pergi veterina yang kerajaan la, sebab remang paling teruk kena virus ni kalau korang tengok dah macam nyawa-nyawa ikan je, aku rasa dah macam nyawa dia ni 50-50 je nak hidup..  doktor cakap remang ni terkena virus tak ada ub…

~ kisah kucing ku ~

Imej
Assalamualaikum
Dah lama rasanya aku tak update blog ni .. hahaha .. ok hari ni nak cerita pasal kucing-kucing aku ..

Dulu aku nak sangat bela kucing, sampai hari-hari aku cakap kat mak aku nak kucing nak kucing nak kucing, sampai mak aku pon rimas dengan aku .. aku berdoa kepada Allah yang aku nak sangat bela kucing, tak sangka aku beberapa hari kemudian tiba-tiba datang seekor kucing ke rumah aku .. kucing tu tengah bunting, aku selalu bagi dia makan, lama-lama dia dah biasa dengan aku .. aku bagi nama dia catrina hahaha 
Pada 23/5/2014 lahirlah tiga ekor kucing yang sangat comel yang bernama brad pit (apit), alfonso de albuqaque (onso) dan michael jackson (achael/remang). catrina punya anak lah ..

Yang besar tu catrina .. yang hitam tu achael, oren tu apit dan kelabu putih tu onso

Oren tu apit, kelabu putih tu onso 

Remang a.k.a achael
Masa untuk monopod hahaha
Masa untuk panjat pokok hahaha

Semua gambar di atas adalah gambar sewaktu mereka masih kecil, sekarang deme ni udah besar…

~ Kehidupan budak STPM hahaha ~

Imej
Assalamualaikum semua !!!

Nak bagitahu yang sejak masuk STPM nie , aku memang tak ada masa nak baca buku , sikit-sikit buat PBS , PBS form 6 nie tak sama ye dengan form 1,2, 3 tu .. kitaorang punya PBS kena buat kerja kursus , menemu ramah orang yang kita nak temu ramah .. contoh macam kalau korang buat tentang masyarakat Jawa , korang kena cari masyarakat Jawa dan temu ramah dia , tanya dia pasal sejarah kedatangan Jawa , adat budaya orang Jawa , loghat bahasa orang Jawa dan sebagainya ..
Nak jadikan cerita naik je form 6 atas korang akan jadi sibuk sesibuk sibuknya (nampak tak bertapa sibuknya .. haha) dan PBS korang bukan hanya subjek sejarah ye .. subjek BM,SEJ, PENGAJIAN AM (PAM) , PENGAJIAN PERNIAGAAN (PP) .. itu subjek aku .. subjek kome aku tak tahu la kan hehe ..

Dan secara konklusinya, kerja aku masuk sem 2 asyik makan je .. makanan pun dah tak larat nak tengok aku haha .. Bapak aku pernah cakap semua tempat belajar susah .. mana ada tempat belajar yang senang, jadi kita pe…

~.. Adik Angkat Lebih Penting Atau Adik Kandung ?? .. ~

~ ASSALAMUALAIKUM ~
Ok hari ini nak cerita pasal adik angkat yang tak terangkat ni ! , Ok sebelum mula aku nak bagi tahu yang aku memang tak ada adik angkat , kalau ada pun tak serapat sangat , aku tak perlu adik angkat walaupun sememangnya aku tak ada adik kandung(aku anak last)

Ok ceritanya macam ini ada seorang lelaki atau perempuanasyik tinggalkan adik dia , biarkan adik dia balik sorang-sorang .. kesian dekat adik dia kan ! kalau dulu kan waktu adik dia belum masuk sekolah menengah , dia ada adik angkat , kalau adik angkat dia kan hari-hari balik sama-sama .. sangup kot tunggu adik angkat dia .. Tapi kenapa dengan adik sendiri tak boleh buat macam tu ??

Ok aku bukan jaga tepi kain orang tapi aku hanya pelik dan ingin tahu .. apa istimewa nya adik angkat sehinggakan adik sendiri dipertikaikan ?? Bukankah adik kandung tu DARAH DAGING kita sendiri !! Seburuk mana dan tak serapat mana pun dia tetap adik kandung ( DARAH DAGING ok !! )

Kadang-kadang kan aku rasa kesian dekat adik-adik y…